Maiju Vaahtoluoto, Finnish contralto singer, opera
Savonlinnalaisella Maiju Vaahtoluodolla on räiskähtelevä, iloinen lavatemperamentti ja rehevän värikäs, syvä ääni. Ääni on paitsi vahva ja suuri, myös tarpeen vaatiessa leikkisän ketterä. Hannu-Ilari Lampila, Helsingin Sanomat

Maiju Vaahtoluoto on savonlinnalaislähtöinen altto, jonka räiskyvä lavatemperamentti sekä lämmin ja tumma ääni ihastuttavat. Hän on nuoresta iästään huolimatta kerännyt jo paljon menestystä ooppera-, konsertti-, sekä kilpailulavoilta. Maiju nauttii uppoutuessaan roolityöskentelyyn oopperalavalla, oli sitten kyse noidan, vanhan hupsun naisen tai imettäjän roolista. Kovaa työtä pelkäämätön asenne ja heittäytymiskyky ovat vieneet häntä monenlaisiin esiintymistehtäviin.

Syksyllä 2017 Maiju debytoi Mozartin Taikahuilun Kolmannen naisen roolissa Suomen Kansallisoopperassa. Muita viimeaikaisia oopperarooleja ovat Oberon Sibelius-Akatemian Oopperan Kesäyön Unelmassa(Britten) ja Kate Pinkertonin rooli Savonlinnan Oopperajuhlien Madama Butterflyssä (Puccini). Maijun muihin rooleihin lukeutuvat muun muassa Hannun ja Kertun Noita(Humperdinck), Natalia Sedova kantaesitysteoksessa Frida y Diego(K. Aho)sekä Il Viaggio a Reimsin Maddalena(Rossini). Kesällä 2018 hän tekee Kate Pinkertonin roolin Puccinin Madama Butterflyssä Savonlinnan Oopperajuhlilla.

Maiju Vaahtoluoto on kiinnitettynä kaudeksi 2018/2019 Berliinin Deutsche Operiin stipendiaatiksi. Hänen roolejaan Deutsche Operissa tulevat olemaan mm. Jevgeni Oneginin Filipjevna, Lentävän Hollantilaisen Mary, Rigoleton Maddalena, Taikahuilun Kolmas Nainen sekä Hoffmannin kertomusten Äidin ääni.

Maiju on myös aktiivinen lied- ja kirkkomusiikin tulkitsija. Hän on laulanut oratoriosolistina mm. Bachin Johannes-passiossa, Mendelssohnin Eliaksessa sekä Rossinin Petite Messe Solennellessa. Hän on työskennellyt useiden orkesterien solistina, joista mainittakoon Kuopion Kaupunginorkesteri, Helsinki Sinfonietta sekä Sibelius-Akatemian Sinfoniaorkesteri. Hän rakastaa liedmusiikin parissa konsertoimista ja työskentelee säännöllisesti monien suomalaisten huippupianistien kanssa.

Maiju voitti Kangasniemen Laulukilpailun kesällä 2016. Hän ylsi semifinaaleihin kansainvälisessä Hans Gabor Belvedere-laulukilpailussa Moskovassa 2017. Hän saavutti myös finaalipaikan Timo Mustakallio-laulukilpailussa Savonlinnassa kesällä 2015.

Maiju on valmistunut Musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta pääaineenaan Laulutaide vuonna 2017. Hänellä on laulunopettajan tutkinto Centria Ammattikorkeakoulusta Kokkolasta, jossa hän on tehnyt myös oopperatyön erikoistumisopinnot.

Maijun opinnot musiikin parissa alkoivat nuorella iällä kotikaupungissaan Savonlinnassa musiikkiopistossa, josta hänen tiensä jatkui Savonlinnan Taidelukion Ooppera- ja musiikkiteatterilinjan kautta kohti ammattimuusikon uraa saadessaan olla mukana monenlaisissa produktioissa innostavassa ilmapiirissä.

Hänen laulunopettajia ovat olleet mm. Sirkka Haavisto, Ritva-Liisa Korhonen ja Johanna Rusanen-Kartano. Mestarikursseilla hän on saanut oppia konkareilta, joihin lukeutuvat Helen Donath, Mikko Franck, Dorothy Irving, Soile Isokoski ja Anne Sofie von Otter.

Maijun laulajan polkua ovat tukeneet Martti Talvela-säätiö, Martin Wegeliuksen säätiö, Mariinski teatterin ystävät ry., Päivi ja Paavo Lipposen rahasto, Selim Eskelinin säätiö sekä Suomen Kulttuurirahasto.