Maiju Vaahtoluoto, Finnish contralto singer, opera

Maiju Vaahtoluoto on savonlinnalaislähtöinen mezzosopraano, jonka räiskyvä lavatemperamentti sekä lämmin ja tumma ääni ihastuttavat. Hän on nuoresta iästään huolimatta kerännyt jo paljon menestystä ooppera-, konsertti-, sekä kilpailulavoilta. Maiju nauttii uppoutuessaan roolityöskentelyyn oopperalavalla, oli sitten kyse noidan, kuningattaren tai imettäjän roolista. Kovaa työtä pelkäämätön asenne ja heittäytymiskyky ovat vieneet häntä monenlaisiin esiintymistehtäviin.

Maiju teki menestyksekkään roolidebyyttinsä Verdin Naamiohuvien Ulricana Oldenburgisches Staatheaterissa, Saksassa, näytäntökaudella 2019-2020. Samaisessa teatterissa hän lauloi myös 1. Nornan roolin Wagnerin Jumalten Tuhossa. Kaudeksi 2018-2019 hänet kiinnitettiin stipendiaatiksi Berliinin Deutsche Operiin, jossa hän lauloi yhteensä 12 oopperaroolia. Hänen roolejaan Deutsche Operissa olivat mm. Maddalena( Verdi: Rigoletto), Mary(Wagner: Lentävä Hollantilainen), Filipjewna(Tchaikovsky: Jevgeni Onegin), Kolmas Nainen( Mozart: Taikahuilu) ja Äidin ääni(Offenbach: Hoffmannin kertomukset).

Suomen Kansallisoopperassa Maiju on esiintynyt Taikahuilun 3.naisena(Mozart) sekä Lehrbubena Nürnbergin mestarilaulajissa(Wagner). Hänen muita oopperaroolejaan Suomessa ovat olleet mm. Kate Pinkerton Savonlinnan Oopperajuhlien Madama Butterflyssä, Oberon Sibelius-Akatemian Oopperan Kesäyön Unelmassa(Britten) ja ESMO ry:n Hannun ja Kertun Noita(Humperdinck). Maiju on ollut myös kahdessa maailman kantaesityksessä mukana, Kalevi Aho Frida y Diego-oopperan Natalia Sedovana Sibelius-Akatemian Oopperassa 2014 sekä François Sarhanin Nacht bis Acht -lastenoopperassa Mauricen roolissa Deutsche Operissa 2018.

Maiju on tehnyt monien huippukapellimestareiden kanssa yhteistyötä, joista mainittakoon Alexander Vedernikov, Enrique Mazzola, Axel Kober ja Hendrik Vestmann. Oopperaohjaajia, joiden kanssa hän on viimeisimpänä työskennellyt, ovat Rodula Gaitanou ja Tobias Kratzer. Naxos-levy-yhtiön DVD-tallenne Kratzerin ohjaamasta Der Zwerg-oopperasta(Zemlinsky) sai Grammy-ehdokkuuden vuonna 2021. Maiju oli yksi solisteista tässä Berliinin Deutsche Operin suurta suosiota saavuttaneessa produktiossa.

Maiju on myös aktiivinen lied- ja kirkkomusiikin tulkitsija. Hän on laulanut oratoriosolistina mm. Bachin Johannes-passiossa, Mendelssohnin Eliaksessa sekä Rossinin Petite Messe Solennellessa. Hän on työskennellyt useiden orkesterien solistina, joista mainittakoon Kuopion Kaupunginorkesteri sekä Savonlinnan orkesteri. Keväällä 2018 Maiju oli orkesterisolistina Kyoto International Music Students Festivaalilla Japanissa, jossa hän lauloi myös Bizet´n Carmenin kamariorkesterisovituksessa nimiroolin. Hän rakastaa liedmusiikin parissa konsertoimista ja työskentelee säännöllisesti monien suomalaisten huippupianistien kanssa, mm. Kristian Attilan ja Minttu Siitosen kanssa.

Maiju voitti Kangasniemen Laulukilpailun kesällä 2016. Hän ylsi semifinaaleihin kansainvälisessä Hans Gabor Belvedere-laulukilpailussa Moskovassa 2017. Hän saavutti myös finaalipaikan Timo Mustakallio-laulukilpailussa Savonlinnassa kesällä 2015.

Maiju on valmistunut Musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta pääaineenaan Laulutaide vuonna 2017. Hänellä on laulunopettajan tutkinto Centria Ammattikorkeakoulusta Kokkolasta, jossa hän on tehnyt myös oopperatyön erikoistumisopinnot. Maijun opinnot musiikin parissa alkoivat nuorella iällä kotikaupungissaan Savonlinnassa musiikkiopistossa, josta hänen tiensä jatkui Savonlinnan Taidelukion Ooppera- ja musiikkiteatterilinjan kautta kohti ammattimuusikon uraa saadessaan olla mukana monenlaisissa produktioissa innostavassa ilmapiirissä.

Hänen laulunopettajia ovat olleet mm. Dale Fundling, Sirkka Haavisto, Ritva-Liisa Korhonen ja Johanna Rusanen-Kartano. Mestarikursseilla hän on saanut oppia konkareilta, joihin lukeutuvat Karita Mattila, Helen Donath, Mikko Franck, Dorothy Irving, Soile Isokoski ja Anne Sofie von Otter.

Maijun laulajan polkua ovat tukeneet Martti Talvela-säätiö, Mariinski teatterin ystävät ry., Päivi ja Paavo Lipposen rahasto, Suomen Kulttuurirahasto sekä Taidetoimikunta.